Koszule dla pracowników gastronomii. O czym trzeba pamiętać?
- Data publikacji 08 maja 2020
- Przeczytasz w 4 minut
- 47 wyświetleń
Pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej obowiązuje specjalny strój. Osoby pracujące w kuchni muszą być chronione między innymi przez specjalistyczne buty oraz fartuchy, by zminimalizować ryzyko poślizgnięcia się czy oparzenia. Ale wśród ubrań przeznaczonych dla pracowników gastronomii znajdują się także koszule biznesowe – w tym przypadku obowiązują one szczególnie kelnerów czy barmanów. W końcu to oni są twarzą lokalu w oczach klienta. O czym zatem trzeba pamiętać, wybierając koszule dla pracowników gastronomii? Gildan, Fruit of The Loom, Uneek – czy marka odzieży w tym przypadku będzie miała znaczenie?
Strój dla pracowników gastronomii
Odzież, w którą są ubrani szefowie kuchni, kucharze oraz ich pomocnicy, powinna przede wszystkim zapewniać im bezpieczeństwo i wygodę. W trakcie swojej pracy są oni bowiem w przytłaczającej większości przypadków zupełnie niewidoczni dla klientów, a o jakości ich pracy świadczą jedynie przygotowane przez nich posiłki. Idealny i elegancki wygląd nie jest zatem najważniejszy.
Nieco inaczej jest z kelnerami i barmanami. To na nich spoczywa obowiązek bezpośrednich kontaktów z klientami. Ich ubiór, oprócz cech użytkowych, powinien być zatem elegancki. Stylizacje wymienionych pracowników wpisują się bowiem w wizerunek lokalu. Z tego powodu ich strój jest uwarunkowany przede wszystkim rodzajem miejsca, w którym pracują. W najbardziej wykwintnych restauracjach będzie można spotkać nawet kelnera ubranego we frak, w barze z piwem i przekąskami nikogo nie dziwi barman w T-shircie. Strój obsługi jest uzależniony od renomy lokalu, ale także jego wystroju – wszystkie elementy powinny odpowiednio się komponować.
Strój dla kelnerów i barmanów
Jakie są więc najczęściej spotykane elementy ubioru kelnerów i barmanów? Podstawą jest oczywiście dostosowana do wystroju lokalu koszula. Oprócz niej mężczyźni zakładają zazwyczaj klasyczne, ciemne spodnie, a panie najczęściej ciemne spódnice. W niektórych miejscach, w których obowiązuje luźniejszy dress code, pracownicy mogą także bez problemu nosić dżinsy.
Uzupełnieniem stroju kelnera i kelnerki jest zazwyczaj zapaska lub fartuszek o różnej długości. W bardziej eleganckich miejscach spotkamy także obsługę w marynarkach lub kamizelkach z dodatkami takimi jak krawat czy apaszka. Całość uzupełniają buty. Wykluczone jest obuwie sportowe, a w renomowanych restauracjach również buty odsłaniające palce lub pięty.
Logos Dystrybucja – Koszule biznesowe dla pracowników z logo Twojej firmy. Sprawdź na https://sklep-logos.pl/!
Koszule dla kelnerek i kelnerów – jak wybrać odpowiednie?
Strój kelnera i barmana w większości przypadków nie obejdzie się bez koszuli. Koszule dla kelnerów i kelnerek zwykle nie są jednak takie same jak modele przeznaczone do pracy w biurach czy też te, w których na co dzień paradują prawnicy oraz ekonomiści. Przy ich wyborze z jednej strony można pozwolić sobie na nieco większą wyobraźnię, z drugiej – należy zwrócić większą uwagę na cechy użytkowe. W końcu kelnerzy i kelnerki wykonują pracę fizyczną.
Koszule biznesowe damskie i męskie przeznaczone dla pracowników gastronomii w ofercie większości sklepów znajdziemy zatem nie w dziale “koszule biznesowe”, a wśród koszul branżowych albo pracowniczych. W przypadku klasycznych koszul biznesowych producenci stawiają przede wszystkim na bawełnę. Koszule dla kelnerek i kelnerów są natomiast często wykonane z mieszanki bawełny oraz syntetycznych włókien, zwykle poliestru lub elastanu. W ten sposób powstaje tak zwany materiał odporny – jest on mniej podatny na zagniecenia i zabrudzenia, ale może być także nieco mniej komfortowy w codziennym użytkowaniu. Warto zatem stawiać na poliester wysokiej jakości, którego wpływ nie będzie zbytnio odczuwalny dla użytkowników koszuli.
Krój i kolor
Koszule dla kelnerek i kelnerów wymykają się sztywnym regułom, których trzeba przestrzegać, gdy interesuje nas koszula do garnituru. W przeciwieństwie do formalnej koszuli biznesowej, strój dla pracowników gastronomii nie musi posiadać długich rękawów. Na rynku z łatwością znajdziemy modele z wywijanymi bądź krótkimi rękawami. Kołnierzyk koszuli także można dobrać indywidualnie – może to być zarówno elegancki i klasyczny kent, jak i button-down czy mandarin.
Pracownicy najlepiej będą wyglądać w lekko taliowanych koszulach, w ubraniach dla pań często spotkamy także delikatne rozcięcia. Kolor? Musi przede wszystkim pasować do wystroju lokalu. Pole do popisu jest znacznie większe niż w przypadku koszul biznesowych w stonowanych odcieniach. Kelnerów i kelnerki równie dobrze można ubrać w koszule w intensywnych barwach. Dużą popularnością cieszą się także czarne modele, które dodają pracownikom sporo oryginalnego szyku. Warto też pamiętać, że stroje wszystkich pracowników pełniących tę samą funkcję powinny być utrzymane w takiej samej kolorystyce.
Koszula z logo firmy – tak czy nie?
Na strojach pracowników gastronomii może się także znaleźć logotyp lokalu. W ten sposób można delikatnym akcentem urozmaicić ich strój, na przykład umieszczając jasne logo na ciemnej koszuli. Z tym elementem nie można jednak przesadzić. Koszula z logo na kołnierzyku, piersi czy rękawie będzie dobrym pomysłem tylko wtedy, gdy logotyp będzie dyskretny i elegancki. Dlatego najlepiej postawić na znaki haftowane. Koszula z logo nie będzie natomiast odpowiednia w lokalach regionalnych, jeśli w ubiorze obsługi znajdują się elementy związane z kulturą ludową, a także w drogich i luksusowych restauracjach.
Warto zobaczyć
Warto zobaczyć
Chusta z nadrukiem, opaska czy czapka z daszkiem? Jakie nakrycie głowy wybrać na lato?
- Przeczytasz w 6 minut
- 56 wyświetleń
W biurze i delegacji. Jakie ubrania firmowe warto ozdobić haftem komputerowym?
- Przeczytasz w 8 minut
- 43 wyświetleń