Stroje dla pracowników restauracji – na co zwrócić uwagę podczas wyboru i czym powinny się wyróżniać?

- Data publikacji 23 listopada 2021
Przeczytasz w 4 minut
25 wyświetleń
Praca w gastronomii nie należy do najłatwiejszych, dlatego stroje dla pracowników restauracji powinny być do niej w odpowiedni sposób przystosowane. Chociaż mogłoby się wydawać, że ubrania robocze kelnerów oraz kucharzy muszą przede wszystkim dobrze wyglądać, jest to tylko jedna z właściwości, którą powinny posiadać i zdecydowanie nie jest ona najważniejsza.
Wybierając stroje dla pracowników restauracji, koniecznie trzeba wziąć pod uwagę kilka różnych aspektów, aby były one jednocześnie wygodne i pozwalały na w pełni bezpieczną pracę. Jakich? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak dopasować najlepsze ubrania, aby kelnerom i kucharzom pracowało się lepiej.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Pierwsza i najważniejsza cecha ubrań dla pracowników restauracji to wspomniane już bezpieczeństwo. Mamy tutaj na myśli bezpieczeństwo nie tylko kelnerów i kucharzy w trakcie wykonywania swoich obowiązków, ale także bezpieczeństwo klientów odwiedzających restaurację. Zacznijmy od tej drugiej kwestii.
Potrawy bez niespodzianek
Pracownicy gastronomii mają kontakt z jedzeniem, które jest następnie spożywane przez klientów. Dlatego tak istotne jest zadbanie o zasady higieny i zapewnienie pracownikom stroju roboczego. Dlaczego o tym piszemy? Zdarzają się miejsca, w których część ubioru nie jest dostarczana przez pracodawcę, a wymaga on od pracownika korzystania z własnych ubrań. Nie jest to dobre podejście. Najlepiej, aby cały strój dla pracownika restauracji był zapewniony przez zatrudniającego. Dzięki temu będą to ubrania przeznaczone wyłącznie do pracy, a nie noszone na co dzień.
Warto pamiętać też o dodatkowym elemencie wyglądu związanym z zasadami higieny, którym są… włosy. Kelnerzy posiadający długie włosy powinni je spinać, a kucharze najlepiej ochraniać przystosowanymi do tego czapkami kucharskimi. W ten sposób ograniczone zostanie prawdopodobieństwo, że klient znajdzie w potrawie włos i nie wróci już do restauracji.
Bez ryzyka upadku
W kwestii bezpieczeństwa pracowników należy zwrócić uwagę przede wszystkim na obuwie. Poza tym, że powinno być wygodne, o czym piszemy w dalszej części artykułu, musi także chronić przez poślizgnięciem się i upadkiem. Jest to szczególnie ważne w przypadku eleganckich butów, które często posiadają podeszwy bez gumowych elementów. A ponieważ kelnerzy pokonują w trakcie pracy długie dystanse, często spiesząc się, zapewnienie obuwia, które zminimalizuje ryzyko upadku, jest szczególnie istotne.

Wygoda równie istotna
Pisząc o wygodzie ubrań dla pracowników restauracji, mamy na myśli przede wszystkim dwa elementy: odpowiednie dopasowanie rozmiaru oraz wybieranie przyjaznych dla skóry tkanin. Jak każdy strój roboczy, także i ten dla kelnerów i kucharzy, jest noszony często przez wiele długich godzin. Jeśli ubranie będzie zbyt małe i zbyt opinające ciało, nie będzie wygodne dla pracownika, a w efekcie może skutkować jego niższą wydajnością podczas wykonywania swoich obowiązków.
Warto wybierać ubrania, które są wykonane z oddychających materiałów. Doskonale sprawdzą się w tej roli tkaniny naturalne, takie jak: wiskoza, bawełna czy len. Natomiast lepiej unikać tych sztucznych, które wzmagają pocenie i nie odprowadzają wilgoci, do których należy m.in. poliester
Obuwie do wielogodzinnej pracy
Bardzo istotne jest wspomniane już wcześniej obuwie. Praca stojąca jest niezwykle męcząca, dlatego warto zapewnić pracownikom restauracji jak najbardziej wygodne buty, które sprawią, że nawet po wielogodzinnej pracy, ich nogi nie będą tak zmęczone. Najlepiej sprawdza się oczywiście obuwie typu sportowego. Oczywiście niekoniecznie muszą to być kolorowe buty, które bardziej kojarzą się z wizytą na siłowni niż z eleganckiej restauracji. Oferta producentów sportowego obuwia pozytywnie zaskakuje i łatwo można znaleźć wśród niej jednokolorowe modele cechujące się klasycznym wyglądem.
W przypadku wyboru eleganckich butów, warto zwrócić uwagę na modele wykonane z naturalnej skóry, które posiadają także skórzaną wkładkę. Ten materiał sprawdzi się doskonale do noszenia przez wiele godzin bez przerwy, jest najbardziej naturalny i sprawia, że stopy się tak bardzo nie męczą. Warto wybrać obuwie wysokiej jakości, które jest odpowiednio wyprofilowane.
Nie zapomnij o spójności!
Wybierając stroje dla kelnerów i kucharzy, warto zwrócić uwagę także na to, aby były spójne. Po pierwsze ze sobą, tak aby każdy pracownik mógł zostać łatwo rozpoznany. Po drugie z brandingiem i wystrojem restauracji, żeby pracownicy stali się jej reprezentacją.
Najlepiej, aby każdy pracownik zajmujący to samo stanowisko był ubrany dokładnie tak samo lub w podobnym stylu. Dzięki temu obsługa będzie prezentować się wyjątkowo dobrze, co podniesie prestiż miejsca. W stworzeniu strojów, które będą zgodne z szatą graficzną restauracji, może pomóc wykorzystanie kluczowych kolorów oraz logotypu. Nie musi on zajmować centralnego miejsca na ubraniach, ale warto wykorzystać go jak subtelny dodatek.